Ezen az oldalon Laskagomba receptár lesz elérhető, az alábbiak ideglenes ízelítőként szolgálnak:
GOMBALEVES:
15 dkg (Laskagomba), 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzőld, 1 kávéskanál reszelt vöröshagyma, 12 dl csontlé, 1dl tejföl, só, őrőlt bors, 1 marék csípetke tészta. A vajban vagy olajban hagymával 2-3 percig pároljuk a meg tisztított, szeletelt gombát, a lisztel meg hintjük, a csontlével fel engedjük, és bele tesszük a fűszereket, Kis lángon kb 5 percig forraljuk, időként meg keverjük, ne hogy a liszt az aljára égjen. Ekkor bele főzzük a csipetkét, és meg tejfölözve tálaljuk.
GOMBAPAPRIKÁS:
50 DKG (Laskagomba), 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só, egy kis kanál paradicsompüré ( nyáron 1 paradicsom és 1 zöldpaprika ) az összevágot hagymát az olajban, fedő alatt meg pirítjük, a pirospaprikával meghintjük, a paradicsompürét ( vagy a friss paradicsomot, paprikát) beleteszünk, és egy kevés vízzel félóráig főzzük, hogy szép sima mártást kapjunk, ekkort rakjunk bele a megtisztított, cikkekre vágott gombát, megsózzuk, és puhára pároljuk. amikort elkészült, a levében egy evőkanál liszttel símára kevert egy dl tejfölt öntünk, és ezzel még 1-2 percig forraljuk.
GOMBÁS PALACSINTA
20 db sós palacsinta,30 dkg (laskagomba),1 evőkanál olaj, 1 fej reszelt vöröshagyma, 1dl tejföll, 1 kávéskanál liszt, 5 dkg reszelt sajt, só, kiskanálnyi pirospaprika, paradicsompüré és tubusos paprika. a hagymát a zsiradékban megpirítjuk, a paprikával meghintjük, és a vastagabb szeletekre vágott gombát beledobjuk. megsózzuk, és addig pároljuk amég a saját levét el nem főtte. ekkort a tejfölben elkevert liszttel besűrítjük olyan sűrűre, hogy kenhető legyen, de ne folyon. a kisütött sós palacsintákat a gombával megkenjük, és egymásra fektetjük, akár a tortát. a legfelüre palacsinta kerüljön, ezt a sajttal meghintjük,és annyi időre tesszünk a sütőbe, hogy a sajt a tetejére ráolvadjon.
részeges csirke
1 kg csirkemell, 20 dkg gomba (laskagomba), 2 dl fehér bor, 1 dl étolaj, só, majoránna, szerecsendió. A csirkemelleket megszabadítjuk bőrüktől, kicsontozzuk, 2-3 darabra vágjuk és besózzuk. Egy nagyobb lábasban az olajat felmelegítjük, a húsokat egymás mellé fektetjük, megszórjuk majoránnával, és szerecsendiót reszelünk rá. Ráöntjük a bort és ugyanannyi vizet, ráterítjük a felszeletelt gombát, és fedő alatt együtt pároljuk. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt és óvatosan zsírjára pirítjuk, hogy a gomba meg ne égjen. Burgonyapürével tálaljuk, amit kevés gombás zsírral meglocsolunk. Csemegeuborka illik hozzá.
FAKANÁL -45 20.old.
tejszínes gombaleves
30 dkg gomba (laskagomba), 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 1 evőkanál reszelt hagyma, 5 dkg reszelt hagyma, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, húsleveskocka, só, őrölt fehérbors, 1 csokor petrezselyem; a galuskához 1 tojásfehérje, liszt, só;2 dl tejszín, 1 tojássárgája. A vajon a reszelt hagymát megfonnyasztjuk, majd a megtisztított, karikára vágott zöldséget átsütjük rajta. A lisztel meghintjük, egy percig a tűzön kevergetjük, és 1,2 liter vízzel fölengedjük, a húsleveskockával meg egy kevés sóval, fehérborssal fűszerezzük, és addig főzzük, ami a zöldség meg nem puhult. ekkor a megtisztított, fölszeletelt gombát is belerakjuk, és még öt percig forraljuk. Közben a tojásfehérjét csipetnyi sóval meg annyi lisztel dolgozzuk össze, hogy a szokásosnál kissé hígabb galuskamasszát kapjunk, és a levesbe mártogatott kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő gombalevesbe. Végül a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk, de ezzel már nem főzzük már tovább. A levesestálba vagy a tányérokba tojássárgájával simára kevert tejszínt öntünk, és a forró levest erre szedjük.
FAKANÁL-41 3.old.
gombamártás
Tejszínes, zelleres laskagomba ragu Hozzávalók: Elkészítés:
35 dkg gomba (laskagomba), 5 dkg vaj, (kiskanálnyi reszelt vöröshagyma), 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 dl tejszín vagy tejföl, só, őrölt bors, (1 csokor petrezselyem).
A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és a vajon (esetleg a reszelt hagymával) sóval, borssal megpároljuk. Zsírjára sütjük, tejjel fölengedjük, és a tejföllel gazdagítjuk. (Összevagdalt petrezselyemmel is fűszerezhetjük.)
FAKANÁL-41 4.old.
50 dkg laskagomba, egy kis fej zeller fele, 1 csokor petrezselyem
2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, esetleg oregano, borsikafű
tejszín, ha van otthon egy pár kocka húsos szalonna vagy aromás sonka
sajt, ha van többféle is
A gombát megmossuk, felkockázzuk. A sonkát, vagy szalonnát és a gyufaszálra vágott zellert kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az összevágott fokhagymát, gombát. Megsózzuk. Ha összepárolódott, megszórjuk egy teáskanálnyi liszttel és felengedjük tejszínnel. Ha nincs elég tejszín, tejjel és vízzel pótoljuk a szükséges mennyiségre.
Sűrű ragu állagúra összeforraljuk. Belereszelünk sajtot, beletehetünk maradék sajtkrémet is. Kevés füstölt sajt kiválóan egészíti ki a laskagomba finom aromáját.Párolt rizzsel tálaljuk