Laskagomba eltarthatósága
Hűtés:
A laskagomba kitünően tárolható. Célszerű a frissen szedett gombát mielőbb hűtöbe tenni. Ekkor 1-6 C-on 6-10 napig is minöségromlás nélkül tárolható.Minél hamarabb kerül hütöbe - és minél alacsonyabb hőmérségleten tartjuk, annál tovább marad meg a minösége.
Fagyasztás:
A laskagomba tárolható fagyasztva is. Véleményünk szerint mivel házi körülmények között nem tudunk gyorsfagyasztani, ezért a nyersentörténő történö le fagyasztás nem ajánljuk. Célszerű előkészítve(megpárolva vagy blansírozva), esetleg készételként lefagyasztani. Aki szereti a rántott laskagombát,annak ajánljuk, hogy bepanírozás után muanyag tálcákon egyesével rakva fagyasza le a gombakalapokat. A megfagyás után zacskokba lehet rakni, igy nem fagy össze.felhasználásakort felengedés nélkül a fagyott gombát forró olajba rakjuk.A gombafasírt pogácsákat is a fent leírt módon ajánjuk le fagyasztani. Így egyszerre nagyobb adagot elkészíthetük,s több alkalommal igény szerint fogyaszthatunk belőle.
Konzerválás:
A laskagombát többféle eljárásal is konzerválhatjuk. Jelenleg a nagyüzemek sem alkalmazzák a tartosítás ezen formáját, mi sem ajánljuk.Célszerűbb frissen fogyasztani, illetve fagyaszva tárolni.
Szárítás:
A jó minöségű, fiatalabb gombakalapokat feltépkedve, esetleg szárítva is tartósíthatjuk. Ritkán üzletben is kaphatunk szárítmányt, nem túl el terjedt mód. A laskagombából szárítás után gombapor is készíthető. "Ha például koleszterintszint szabályozására, kúraszerűen kívánjuk használni a gombát, javasolt napi adagja 3-9 gramm gombaport (ez egyen értékű 30-90 gramm friss gombával), amit melegvízben, teában fogyaszthatunk el, de levesekhez vagy más ételhez adagolva is alkalmazható."(lásd:Dr.Vetter János: Ismét a gyógyító gombákról)